english deutsch magyar
NÉVNAP
Ma 2024. március 5. (kedd) van,
Beethoven, Gerry, Kid, Olivér, Wendy nevű kutyák és Gerry, Jennifer, Jessica nevű cicák ünneplik névnapjukat. Sok boldogságot kívánunk!
DERECSKEI ÁLLATBARÁTOK

Az allatkucko.hu üzemeltetője a

Derecskei Állatbarátok Közhasznú Egyesülete

HÍRLEVÉL

Értesülj legfrissebb híreinkról, újdonságainkról: iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozom!

KÖSZÖNET

NCA - Nemzeti civil alapprogram

Honlapunk a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával jött
létre.

ÁLLATBARÁT KISOKOS - Gondozás, ápolás
MI A MIKROCHIP?
2012. december 07.
Megtekintve 421 alkalommal
A mikrochip egy kb 1 cm nagyságú, azaz rizsszemnél alig nagyobb méretű, szövetbarát üvegből vagy műanyagból készült eszköz.
A chipet steril applikátorral (mely injekciótűhöz hasonló) ülteti be az állatorvos a társállat (kutya, macska) vagy bármely más háziállat bőre alá.

 

 

 

 

Európai szabvány szerint az implantáció helye a nyak bal oldala (tehát leolvasáskor minden Európában chipezett állatban ezen a testrészen és helyen lehet és kell keresni a chipet).

  

Az állatorvos által végzett beavatkozás nem okoz nagyobb kényelmetlenséget az állatnak, mint egy közönséges oltás. A mikrochipet csupán egyszer kell beültetni, az állat azonosítására szolgáló információt, azaz egy 15 jegyű számot egy nagyon vékony szénszál tárolja. Ez a szám kisállataink személyi számaként is felfogható, a számot a beültetéssel egyidejűleg a tulajdonos adataival együtt az állatorvosnak rögzítenie, regisztrálnia kell a nyilvános mikrochip adatbázisban. Regisztráció nélkül a mikrochip mit sem ér! Megtörténtéről meggyőződhet itt:  www.petvetdata.hu

(részletek a „Az állatvédelmi jogszabályok legfontosabb változásairól” szóló cikkünkben találhatók).

 

 

A chip kívülről láthatatlan, a testben nem vándorol, nem bocsát ki semmilyen sugárzást, tehát az elveszett állat tartózkodási helye nem azonosítható be általa! Kizárólag a leolvasó készülékkel lehet „hozzáférni” a chipen tárolt információhoz, néhány cm távolságra tartva a leolvasót a beültetés helyétől.

 

Magyarországon kizárólag az ISO 11784 szabványnak megfelelő mikrochipet lehet beültetni, és szintén ezen szabvány szerint készített mikrochip-leolvasó készülékekkel olvashatók le, az adott chip vagy leolvasó márkájától függetlenül. <<< Vissza
2010 - 2024 © allatkucko.hu Minden jog fenntartva