english deutsch magyar
NÉVNAP
Ma 2024. június 21. (péntek) van,
Dojka, Lujza, Lujzi, Szamba nevű kutyák és Lala, Lali, Lujza, Lujzi nevű cicák ünneplik névnapjukat. Sok boldogságot kívánunk!
DERECSKEI ÁLLATBARÁTOK

Az allatkucko.hu üzemeltetője a

Derecskei Állatbarátok Közhasznú Egyesülete

HÍRLEVÉL

Értesülj legfrissebb híreinkról, újdonságainkról: iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozom!

KÖSZÖNET

NCA - Nemzeti civil alapprogram

Honlapunk a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával jött
létre.

ÁLLATBARÁT KISOKOS - Gondozás, ápolás
Mérgező mikulás és társai
2012. december 07.
Megtekintve 476 alkalommal
A szobanövények esetében is igaz lehet a mondás: mindent a szemnek semmit a kéznek (vagy a szájnak) – hiszen sokuk mérgező, és érintésük, elfogyasztásuk súlyos mérgezést okozhat, valamint allergiás reakciókat válthat ki mind embereknél, mind háziállatoknál.

 

A téli szezon slágere a mikulásvirág; színes leveleivel, sárga bogyóival pompázik. A növénytejnedve a bőrrel érintkezve irritációt okoz, a gyomor-bél traktusba jutva rosszulléttel, hányással jár.További népszerű, ám veszélyes szobanövények:

Diffenbachia – minden része mérgező, a szájban, torokban égető érzést okoz, súlyosabb esetben a megduzzadt nyálkahártya miatt nyelési nehézségek léphetnek fel. (Sajnos a macskák valamiért előszeretettel kóstolgatják – vesztükre).

Fikusz – a levelében és a szárában lévő tejnedv mérgező,
hasmenést, hasfájást, hányingert okoz

Filodendron – mérgező légzőgyökere és virága irritálja a bőrt, ha a szájba kerül, a nyelven és a torokban maró, égető érzés tapasztalható.

Kroton – a levelében és a szárában levő mérgező tejnedv hányingert, hasmenést okoz.

Ciklámen – virága és szára enyhén, gumója erősen mérgező. Hányást, hasmenést, erős izzadást, légzési nehézségeket okozhat.

Szobai kankalin (primula) – a levélszőrei bőrirritációt okozhatnak.

Leander – minden része mérgező, hányást, hasmenést okoz.

 

A háziállatokra különösen veszélyesek az alábbi növények:

 Az azálea és a havasszépe hányást, hasmenést, kóma állapotot és halált idéz elő!

 A tulipán és nárcisz súlyos gyomorbántalmakat, görcsös rohamokat és szívkárosodást okozhat.

• A szágó pálma hányást, rohamokat és májelégtelenséget válthat ki.

Mérgezés esetén ne próbálkozzunk házi csodaszerekkel – ne itassunk az állatokkal tejet! – hanem azonnal forduljunk állatorvoshoz.

A lakásban élő – vagy télvíz idején a házban is tartózkodó, melegedő – macskáknak érdemes az állatkereskedésekben kapható macskafüvet keltetni, illetve az ún csokrosinda (Chlorophytum comosum, zöldike néven is ismert) szobanövény is ártalmatlan számukra – minden káros következmény nélkül fogyaszthatják (mint ismert, a lenyelt szőrök labdává formálódnak a cicák gyomrában, ezen szőrlabdák gyorsabb eltávolításában – kiöklendezésében – segítenek a fű és a zöldike növényi rostjai. Speciális, malátatartalmú takarmány-kiegészítő falatkák és paszták is kaphatók a kereskedésekben ugyanerre a célra.)

Mérgezésekről szólván mindenképp fel kell hívni a figyelmet a gépkocsiknál alkalmazott fagyállófolyadékra, melyről kevesen tudják, hogy igen gyakran nagyon kis mennyiségben is súlyos mérgezést okoz a kutyáknál, macskáknál (sőt, sajnos kisgyermekeknél is) – ugyanis az etilénglikol édeskés íze miatt előszeretettel fogyasztják el. Igen gyakran visszafordíthatatlan vese- és idegrendszeri károsodást okoz, ha nem fordulunk azonnal állatorvoshoz, az állat halálához vezet.

A felelős állattartóknak mondani sem kell, hogy semmilyen humán gyógyszert ne adjanak be a háziállatnak (kivéve, ha az állatorvos kifejezetten azt írja fel számukra), a macskáknál például a paracetamol tartalmú szerek és az aszpirinszármazékok nagyon kis dózisban is végzetesek.

  

A téli ünnepek kellemes velejárói az édességek, a csokoládék – ám a csokik teobromin tartalma mérgező a kutyákra nagyobb mennyiségben (főleg az étcsokik teobromin tartalma magas, egy kistestű kutyának már egy féltáblányi csoki is halált okozhat).

 <<< Vissza
2010 - 2024 © allatkucko.hu Minden jog fenntartva