english deutsch magyar
NÉVNAP
Ma 2024. június 21. (péntek) van,
Dojka, Lujza, Lujzi, Szamba nevű kutyák és Lala, Lali, Lujza, Lujzi nevű cicák ünneplik névnapjukat. Sok boldogságot kívánunk!
DERECSKEI ÁLLATBARÁTOK

Az allatkucko.hu üzemeltetője a

Derecskei Állatbarátok Közhasznú Egyesülete

HÍRLEVÉL

Értesülj legfrissebb híreinkról, újdonságainkról: iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozom!

KÖSZÖNET

NCA - Nemzeti civil alapprogram

Honlapunk a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával jött
létre.

ÁLLATBARÁT KISOKOS - Gyakori betegségek
VÍRUSOS KUTYABETEGSÉGEK
2010. szeptember 20.
Megtekintve 2497 alkalommal
Ebben a cikkben a kutyák legveszélyesebb vírus okozta betegségeinek rövid ismertetője olvasható: parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás.

 

 

 

 

Parvovírusos bélgyulladás                 

A betegséget egy kisméretű, igen ellenálló vírus okozza. Elsősorban a kölyökkutyák a veszélyeztetettek, de nem kíméli a kifejlett egyedeket sem. Vannak olyan kutyafajták is, amelyek különösen érzékenyek a parvóra, mint például a rottweiler vagy az uszkár.

A beteg kutyák bélsarukkal nagy mennyiségben ürítik a vírust. Terjedése rendkívül gyors, ami a vírus nagyfokú virulenciájával magyarázható.

 Lappangási idő: 2-4 nap (4-10 nap)

 A betegség tünetei: Hőemelkedés, étvágytalanság, levertség, majd 1-2 nap múlva ismétlődő hányás és súlyos hasmenés. A széklet bűzös, véres és a hasmenés szinte csillapíthatatlan. Tapintásra has érzékeny, fájdalmas. A kutyák elesettek, nehezen késztethetők mozgásra. A folyamatos folyadékveszteség miatt az állat kiszárad, sokkos állapotba kerül, és gyorsan elhullik.

Gyógyulásra csak abban az esetben van esély, ha a gazdi gyorsan cselekszik és állatorvosi segítséget kér. A gyógykezelés minden esetben tüneti: az állatorvosok a betegség következményeit próbálják elhárítani.

 Megelőzés: A parvovírusos bélgyulladás elkerülésének, illetve megelőzésének az egyetlen lehetséges útja a megelőző vakcinás védőoltás. (oltási program)

 

 Szopornyica              

A szopornyica régóta ismert kór. A kutyák lázas betegsége, amely főként a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutjában, valamint idegrendszeri és ritkábban bőrkiütéses tünetekben nyilvánul meg. Elsősorban a fiatal kutyák vannak veszélyben, de előfordulhat az idősebb állatok fertőződése is.

A fertőzött állatok elsősorban az orrváladékukkal és a vizeletükkel ürítik a vírust, s ha ezt az egészséges eb megszagolja, vagy megnyalja, megbetegszik. A fertőződés túlnyomórészt szájon át történik.

Lappangási idő: 3-7 nap.

 A betegség tünetei:

1. szakasz: az állat viselkedése megváltozik, magas láza van, bágyadtan, leverten mozog, nem játszik, étvágya csökken, hány, ürüléke pépes. Egy-két napon belül hasán és combjainak belső felületén vöröses foltok keletkezhetnek, amelyeken gennyes hólyagok alakulhatnak ki (kiütéses forma) Ez a szakasz rövid ideig tart, mely után a kutya újra egészségesnek tűnik és láztalan.

2. szakasz: a kutya újra belázasodik, ezúttal szem- és orrfolyásos tünetek jelentkeznek, s ezekhez mandula- és torokgyulladás csatlakozik.(hurutos változat) Az állat köhög, orrából és szeméből ragadós, sárgásfehér váladék ürül, légzési nehézségei lehetnek, gyomor- és bélgyulladás, illetve tüdőgyulladás is kialakulhat.

Idegrendszeri betegségre utaló tüneteket is – izgatottságot, izomgörcsöket, rángógörcsöket, bénulásokat – tapasztalhatunk. Ha az állat átvészeli a betegséget, akkor is egész életén át viselheti annak utóhatásait (süketség, vakság, izomremegés, a hátulsó rész bénulása stb.).

A szopornyica gyakran halálos kimenetelű. A szérumoltások és egyéb gyógyszerek csak akkor eredményesek, ha a kezelést az első 48 órában megkezdik.

Megelőzés: A betegség elleni egyetlen védekezés a védőoltás. (oltási program)

 

Fertőző májgyulladás              

Az egész világon előfordul. Rubarth-kórnak is nevezik. A betegség lefolyása meglehetősen hasonlít a szopornyicáéhoz, de míg az utóbbi legtöbbször légzőszervi zavarokkal is jár, addig a fertőző májgyulladásnál ezek a tünetek ritkán jelentkeznek. Különösen újszülött kutyákra veszélyes, de a kórt bármilyen korú kutya megkaphatja.

A vírus a kutya minden váladékával, de főleg vizelettel terjedhet. A gyógyult állat vizelete még több hónappal (4-6 hónap) a betegség után is fertőzhet.

Lappangási idő: 2-6 nap

A kórkép igen változatos lehet. Előfordul tünetmentes átvészelés, de 1-2 nap alatt elhullással végződő túlheveny, 3-5 napig tartó heveny vagy 6-14 napra elhúzódó félheveny lezajlást is megállapítottak.

 A betegség tünetei: magas láz, véres hasmenés, hányás. Az állatok levertek, étvágytalanok, szomjasak. A betegek szájnyálkahártyáján vérzések jelennek meg, és később sárgaság is kialakul. A tünetek összetéveszthetők a mérgezés szimptómáival. Ha a kór nem túl súlyos lefolyású, akkor a széklet többnyire nem véres, viszont hastáji fájdalmakat, étvágytalanságot, fénytől való menekülést észlelhetünk. Az enyhe lefolyású esetek depresszióval, lázzal járhatnak. A szem szaruhártyája szürkéskékre elszíneződik, ezt nevezik "kékszem-jelenség"-nek.

A fertőző májgyulladásos ebek kórházi kezelése indokolt, mert a belső vérzés miatt vérátömlesztésre lehet szükség.

Megelőzés: A betegség védőoltással megelőzhető.<<< Vissza
2010 - 2024 © allatkucko.hu Minden jog fenntartva